De meeste baby’tjes kampen er mee: gelige korstjes op de hoofdhuid. Deze kostjes worden melkkorstjes genoemd en zijn gelukkig volstrekt onschadelijk. Toch zien de ouders ze liever verdwijnen. Hoe je dat het best doet, lees je hier!
Melkkorstjes, wat is dat juist?
Melkkorstjes zijn een vorm van dermatitis, een ontsteking van de huid. Die ontsteking resulteert in een rood babyhoofdje, bedekt met kleine, gelige korstjes. Melkkorstjes komen meestal voor vanaf de leeftijd van 2 à 12 weken. Bij de meeste baby’s verdwijnen melkkorstjes volledig vanaf de leeftijd van 8 à 12 maanden.
Hebben baby’s last van melkkorstjes?
In principe jeuken melkkorstjes niet, of heel weinig. Maar de mama’s en de papa’s zien het snoezige hoofdje van hun oogappel liever niet bedekt met korstjes.
Melkkorstjes behandelen: tips
- Ga heel voorzichtig te werk. Vermijd krabben met je nagels of hard wrijven. Probeer de korstjes heel voorzichtig en zachtjes los te weken.
- Gebruik een neutrale olie (zoals pure amandelolie) of liniment (een mengsel van kalkwater en olijfolie) om de korstjes los te weken.
- Smeer wat olie of liniment op het hoofdje van je baby en masseer goed in. Laat een half uurtje inwerken. Doe wat lauw water op het hoofdje en wrijf voorzichtig in. Het is echt belangrijk dat de olie of de lotion goed kan inwerken op de korstjes. Snel insmeren en afspoelen heeft weinig tot geen effect. Kijk eerst na of de korstjes goed losgeweekt zijn, voor je de olie of lotion afspoelt.
- Probeer de korstjes heel voorzichtig los te kammen met een fijne kam. Vermijd littekens en krab dus zeker niet!
- Doe je kindje nadien in bad. Was het hoofdje met een washandje en water. De dode huidcellen zouden vlotjes moeten loskomen. Je kan ook steeds wat milde babyshampoo gebruiken.
- De korstjes zouden normaalgezien aan het kammetje moeten kleven. Reinig dit goed.
- Echt hardnekkige korstjes kunnen behandeld worden met een speciale anti-seborroïsche shampoo of lotion, die een component tegen gisten bevat. Een ontstekingsremmende zalf of lotion kan ook helpen. Vraag steeds advies aan je dermatoloog of kinderarts voor je start met zo’n behandeling.
Wil je de melkkorstjes liever op natuurlijke wijze zien verdwijnen? Dat kan. Dan heb je iets meer geduld nodig. Hoewel ze al uit zichzelf kunnen verdwijnen na zo’n 3 à 4 weken, zonder enige vorm van behandeling. Nog zo makkelijk!